GMS SÖZLÜĞÜ

Gayrimenkul Sertifikaları ile ilgili tüm terim ve tanımlar

Asli Edim

Yeterli sayıda sertifikayı bir araya getirerek bağımsız bölüm edinme hakkıdır.

Asli edim ifa süresi

İzahname veya ihraç belgesinde asli edimin yerine getirilmesi için öngörülen süredir.

Asli edim kullanım süresi

İzahname veya ihraç belgesinde gayrimenkul sertifikası sahiplerinin asli edim talebini bildirmesi için öngörülen süredir.

Bağımsız bölüm

23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda tanımlanan ana gayrimenkulün ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli ve Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre bağımsız mülkiyete konu olan bölümleridir.

Birincil Piyasa

Gayrimenkul sertifikalarının ilk kez halka arz edilip yatırımcılara satıldığı piyasadır. İlk elden satış olarak düşünülebilir.

Borsa İstanbul (BIST)

Gayrimenkul sertifikalarının alınıp satıldığı Türkiye'nin resmi menkul kıymetler borsasıdır.

Cezai şart

Edimlerin izahname veya ihraç belgesinde belirtilen esaslar çerçevesinde yerine getirilmemesi durumunda ihraççı için edimlere ek olarak öngörülen yükümlülüklerdir.

Değerleme kuruluşu

Kurulun ilgili düzenlemeleri uyarınca değerleme faaliyetini gerçekleştirmek üzere örgütlenmiş ve Kurulca yetkilendirilmiş anonim ortaklıklarıdır.

Değerleme Raporu

Gayrimenkulün ve sertifikaların değerini belirlemek için bağımsız değerleme uzmanlarınca hazırlanan rapordur.

Derecelendirme kuruluşu

Türkiye'de kurulan ve Kurulun sermaye piyasasında derecelendirme faaliyeti ve derecelendirme kuruluşlarına ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde derecelendirme faaliyetinde bulunmak üzere Kurulca yetkilendirilen derecelendirme kuruluşları ile Türkiye'de derecelendirme faaliyetlerinde bulunması Kurulca kabul edilen uluslararası derecelendirme kuruluşlarıdır.

Edim

İhraççının sertifika sahiplerine karşı yerine getirmesi gereken yükümlülükleri ifade eder.

Edim sorumlusu

Edimlerin Tebliğ ile belirtilen esaslar çerçevesinde ve izahname veya ihraç belgesinde belirtilen hususlara uygun olarak gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini kontrol etmekle yükümlü ve sermaye piyasasında bağımsız denetim faaliyetinde bulunmaya yetkili bağımsız denetim kuruluşudur.

Fizibilite Raporu

Projenin mevcut tamamlanma düzeyi ile bitirilmesi için gerekli olan süre ve tahmini maliyet hakkında bilgi veren rapordur.

Fiziki Teslim

Yeterli sertifikaya sahip yatırımcının seçtiği gayrimenkulü teslim alması işlemidir. Anahtar teslim olarak da adlandırılır.

Gayrimenkul Projesi

Gayrimenkul sertifikası ihracı ile finansmanı planlanan konut veya ticari alan projesidir.

Gayrimenkul Sertifikası

Gayrimenkul sertifikası, inşa edilmekte olan bir gayrimenkul projesinin belirli bağımsız bölümlerini veya bu bölümlere karşılık gelen alan birimlerini temsil eden, menkul kıymet niteliğinde bir sermaye piyasası aracıdır.

Halka Arz

Sertifikaların yatırımcılara açık şekilde satılmasıdır. Genellikle BIST üzerinden yapılır.

İhraç

Sertifikaların halka arz edilerek yatırımcılara sunulması işlemidir.

İhraççı

Gayrimenkul sertifikası ihraç eden veya ihraç etmek üzere Kurula başvuruda bulunan anonim ortaklıklar ile kendi mevzuatları uyarınca sermaye piyasası aracı ihraç etmeye yetkili kamu kurum ve kuruluşlarıdır.

İkincil Piyasa

Gayrimenkul sertifikalarının halka arzdan (birincil piyasadan) sonra, yatırımcılar arasında Borsa İstanbul üzerinden alınıp satıldığı piyasadır.

ISIN Kodu

Uluslararası Menkul Kıymet Kimlik Numarası, bir menkul kıymetin dünya genelinde benzersiz tanımlanmasını sağlayan koddur.

İskan

Bir yapının yasal olarak kullanılabilir olduğunu ve oturuma uygun hale geldiğini belgeleyen resmi izindir. Yapı Kullanma İzin Belgesi olarak da bilinir.

İtfa Bedeli

Kurula başvuru sırasında projeye ilişkin olarak hazırlanan değerleme raporuna göre belirlenen gayrimenkul sertifikası bedelidir.

İzahname

SPK tarafından onaylanan ve halka arz edilen gayrimenkul sertifikası hakkında tüm detayları, riskleri ve hakları içeren resmi dokümandır.

Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP)

Türkiye'deki sermaye piyasalarının şeffaf ve güvenilir şekilde işlemesini sağlamak amacıyla kurulmuş resmî elektronik bildirim sistemidir.

Kat İrtifakı

Tamamlanmamış yapılar için düzenlenen geçici mülkiyet hakkıdır. İrtifak Hakkı olarak da bilinir.

Kat Mülkiyeti

Bir arsa üzerinde inşa edilen yapının (örneğin apartman, site, iş merkezi gibi) tamamlanmasından sonra, bağımsız bölümlerinin (daire, dükkan, depo gibi) ayrı ayrı mülkiyete konu edilmesidir.

Likidite

Sertifikanın piyasada kolayca alınıp satılabilme özelliğidir.

MKK

Türkiye'de sermaye piyasası araçlarının (hisse senetleri, yatırım fonları, borçlanma araçları vb.) kaydi sistemde izlenmesini sağlayan kuruluştur.

Nominal Değer

Sertifikanın ihraç edildiği (başlangıç) değerdir.

Proje Bitiş Tarihi

Gayrimenkul projesinin ihraca konu edilen bağımsız bölümlerinin izahname veya ihraç belgesinde belirtilen vasıflara uygun bir biçimde tamamlanması için ihraççı tarafından öngörülen tarihtir.

Satış Vaadi Sözleşmesi

Tapu devrinden önce yapılan ve alım hakkını garanti altına alan hukuki sözleşmedir.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)

Türkiye'de menkul kıymet işlemlerini ve gayrimenkul sertifikası projelerini denetleyen ve onaylayan kurumdur.

Şerefiye

Aynı metrekaredeki dairelerin kat, cephe, manzara gibi farklarına göre oluşan fiyat farkıdır.

Takasbank

Sertifikaların saklama ve takas işlemlerinin yapıldığı resmi finansal kurumdur.

Tali Edim

Proje sonunda satılan bağımsız bölümlerden elde edilen gelirin, sahip olunan sertifika oranında nakit olarak alınmasıdır.

Tali edim ifa süresi

İzahname/ihraç belgesinde tali edimin yerine getirilmesi için öngörülen süredir.

Vade

İzahname/ihraç belgesinde gayrimenkul sertifikasının ihraç tarihinden, bu gayrimenkul sertifikalarına ilişkin ifa sürelerinin bitimine kadar geçmesi öngörülen süredir.